Nieuwe winkels en meer allure in Choorstraat

Van Lier, Van Bommel en Denham Jeans. Het is een greep uit bekende merken, die met een eigen winkel het afgelopen jaar bewust hebben gekozen voor de Choorstraat in Utrecht.

Het gerenommeerde G-Star is (vermoedelijk) de volgende. Op de plek waar tot en met 3 april nog de Bruna zit. De Choorstraat (spreek uit Koorstraat), die deel uitmaakt van het belangrijkste winkelgebied van de binnenstad, krijgt meer en meer allure. Makelaar Jeroen Brouwer van JB Retail: ,,De straat zit duidelijk in de lift.''

Voor de sjiekste kleding en schoenen ga je naar het Oudkerkhof, hoewel die zijn glans een beetje heeft verloren. Voor de H&M's en Zara's moet je op de Steenweg, Lange Elisabethstraat en Oudegracht zijn. Voor kleding en schoenen uit het hogere middensegment (de 'betere' merken) kan de consument zo langzamerhand niet om de Choorstraat heen.

Twaalf nieuwe winkels

Schoenenzaak Bitter, designwinkel Mobach en anderen zijn vertrokken. Maar liefst twaalf nieuwe winkels hebben het afgelopen jaar de lege plekken opgevuld of vestigen zich binnenkort, leert de optelsom van Brouwer. Hippe formules als Stach en brillenmerk Ace & Tate, maar voornamelijk de zogeheten brandstores (die één merk verkopen). Die zien de fysieke winkel als verlengstuk van hun onlineverkoop.

Brouwer: ,,Voor merken uit het hogere middensegment is het lastig een plek te vinden in Utrecht. Het Oudkerkhof heeft het zwaar. Hier is voornamelijk doordeweeks minder bezoek. In de Choorstraat wel, omdat deze deel uitmaakt van het winkelrondje door Utrecht.'' De trend werd gezet met de komst van Scotch & Soda.

Brouwer: ,,Merken die mikken op hetzelfde segment zoeken elkaar op.''Het schoenenmerk Colori is vier weken geleden van de Lijnmarkt verhuisd naar de Choorstraat. Enerzijds vanwege de loop. ,,Er komen hier veel dagjesmensen,'' aldus een medewerkster. Anderzijds vanwege het karakter van de straat. ,,De winkels mikken op het hogere middensegment, net als wij. Dan kijk ik niet naar de prijs, maar naar onze collectie.''

Hoge huurkosten

Keerzijde van de groeiende populariteit is dat de huren in de Choorstraat omhoogschieten. Tot wel boven de 1100 euro per vierkante meter. Alleen in de Lange Elisabethstraat liggen de huren nog hoger, aldus makelaar Brouwer.

Het Finse Iittala en Bruna kunnen of willen de huurprijzen niet meer betalen en vertrekken binnenkort. Iittala maakt plaats voor Denham Jeans. Bruna vrijwel zeker voor G-Star. Eigenaar Gerard Monden van Bruna vertelt dat hij met een maandelijkse verhoging van 50 procent te maken zou krijgen. ,,Ik zou dan meer dan een ton per jaar moeten gaan betalen. Dat doe ik niet.''

Bron: AD