Gouden bocht' van Utrecht in de steigers

Het rumoer op de terrassen van de Oudegracht in de Utrechtse binnenstad wordt deze dagen bijkans overstemd door bouwgeluiden. Op meerdere plekken langs het water wordt flink verbouwd. Vooral aan de 'Gouden bocht', pakweg tussen de Jansbrug en de Bezembrug, is het raak. Koffiemerk Nespresso heeft er vandaag, als eerste, de feestelijke opening.

Wie een blik naar binnen werpt, zou niet denken dat Lola&Liza eind augustus al opengaat aan de Oudegracht nummer 121. Het is nog één grote bouwput. De Belgische kledingwinkel werkt er aan haar eerste, echte merkwinkel (flagshipstore) van Nederland. ,,We zijn in Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen begonnen, om te kijken of de formule aansloeg. In Utrecht krijgen we een echt grote winkel van 700 vierkante meter, hetzelfde als de meeste winkels in België. En we maken er ons Nederlandse hoofdkwartier van," licht hoofd marketing Katlijn Mertens toe vanuit Brussel.

Een paar deuren verder is de chaos niet minder groot. Op nummer 129 opent het bekende Britse modemerk Superdry in september een filiaal. En op nummer 139 prijkt nog steeds het logo van Steps, maar daar zit inmiddels een outlet van Didi. Die komt in september definitief over van winkelcentrum De Planeet aan het begin van dit stukje Oudegracht.

Wolff-bioscoop

En dan hebben we het nog niet gehad over het enorme oranje doek aan de overkant, dat de grote verbouwing van de oude Wolff-bioscoop aan het oog onttrekt. Menig fan zal blij zijn met de komst van nog een Urban Outfitters naar Nederland, die nu nog alleen aan de Amsterdamse Kalverstraat gevestigd is. De sloop is al zover gevorderd dat van de oudste bioscoop van Nederland niks meer te zien is, maar Urban Outfitters staat er om bekend dat ze elementen van oude functies van hun panden terug laten keren in hun winkels.

Nespresso heeft de primeur: het koffiemerk opent vandaag feestelijk een eigen 'boutique' aan Oudegracht 145. ,,Deze plek is cruciaal voor de beleving van ons koffiemerk: de allure van het pand, de twee verdiepingen langs de gracht, de combinatie van retail en horeca, Het is een iconische plek van Utrecht," motiveert Herman Rooswinkel, directeur van de Nespresso-boutiques, de verhuizing van de Bijenkorf naar hier. Het is geen toeval dat er nu zo veel in de steigers staat, denkt centrummanager Jeroen Roose-Van Leijden. ,,Men gelooft nog in de fysieke winkel, maar dan wel op bijzondere plekken. En dan staat Utrecht er goed op."

Veranderd

Er is het afgelopen jaar veel veranderd aan de Oudegracht, bevestigt Jeroen Brouwer, retailmakelaar in de Utrechtse binnenstad. ,,Er zijn veel nieuwe winkels bij gekomen en er is het ontzettend veel verbouwd, zeker de helft," vertelt hij, terwijl hij een ronde maakt langs alle panden aan de 'oneven' kant. ,,Timberland kwam er zo'n drie maanden geleden, in plaats van Invito. Manfield en Anna van Toor hebben helemaal verbouwd. En wat er met Van Dalen schoenen gaat gebeuren, is nog de vraag."

Van Dalen Schoenen ging vorige week failliet en maakt met enkele winkels een doorstart. De schoenenwinkel aan de Choorstraat ging al eerder dicht. Daar opent binnenkort Caroline Biss. Eveneens in de Choorstraat neemt schoenenmerk Floris van Bommel binnenkort de plek in van Bitter, dat onlangs failliet ging.

Buitenlandse merken

Het zijn vooral buitenlandse merken die een plekje veroveren aan de gewilde Oudegracht. Niet meer dan logisch, vindt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retailing aan de Nyenrode Business Universiteit. ,,Het is dankzij internet makkelijker om je als buitenlands merk meteen op een toplocatie te vestigen. Mensen kennen je dan al," verklaart zij. ,,Er was altijd al een gevecht om de A1-locaties (topwinkellocaties, red.). Als je eenmaal daar een plekje had veroverd, ging je niet meer weg. Maar door de crisis en de opkomst van internet hebben velen het moeilijk. Die plekken komen vrij. En ondanks de crisis doen bepaalde ketens het goed."

Failliet

Zo neemt Superdry de plek in van Mexx, dat dit voorjaar failliet ging. En Lola&Liza nemen het pand over van boekhandel Polare. In wat nu Nespresso is zat ooit Men at Work, maar volgens directeur retail Rik Kolb had hun vertrek niks met de crisis te maken. ,,Wij werken toe naar XL-winkels van 400 vierkante meter of groter. Aan de Oudegracht zaten we te pielen op 180 vierkante meter en we hadden geen mogelijkheid om te groeien." Men At Work zit nog wel aan de Lange Viestraat. De grote ketens kunnen bovendien de huur van gemiddeld 1250 euro per vierkante meter per jaar betalen. Volgens Brouwer is die prijs het laatste jaar stabiel en doet de Oudegracht niet onder voor de Lange Elisabethstraat. Die straat gaat door voor 'de duurste winkelstraat van Utrecht'.

Brouwer heeft ook goede hoop voor de overkant. ,,Met Urban Outfitters aan de ene kant en straks de bibliotheek aan de andere kant komen er nieuwe ankers op de hoeken. Dan krijg je een nieuw 'A1-winkel-achtje dat bezoekers kunnen lopen."

Bron: AD