Blog: Retail verandert: tijd voor optimalisatie

Wat een surrealistische tijd is dit. Niemand heeft het antwoord, iedereen speculeert. We komen onszelf tegen als persoon, werknemer en als ondernemer. Naast de gezondheidskwestie, beginnen we steeds meer naar de economische situatie te kijken. Wat gaat dit tot gevolgen geven? Maar in sommige sectoren is er direct nood aan de man. En dan met name in de horeca en retail.

Ik heb dagelijks contact met pandeigenaren, horecaondernemers en retailers. Met uiteenlopende vragen en zorgen. Maar uiteindelijk gaat het over: hoe kom ik deze tijd door en wat is nu verstandig om te doen.

Vorig jaar december kwam het artikel uit van ons in de PropertyNL: Van traditionele winkelstad naar multifunctionele binnenstad. Hierin gaven we onze visie over de functie van een historische binnenstad zoals Utrecht. En we verwachten dat de traditionele winkelstad zal veranderen in een functionele binnenstad. Dat we (particuliere) beleggers adviseren om hun pand te optimaliseren zodat een multifunctionele invulling gerealiseerd kan worden. Grote institutionele beleggers als Syntrus Achmea delen deze visie. In hun Outlook voor 2020-2022 beschrijven ze deze trend. β€˜De stijgende urbanisatiegraad in combinatie met de komst van nieuwe doelgroepen zorgen ervoor dat de vraag naar mixed-use in de steden stijgt,’ zegt Jos Sentel, manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea.

Deze visie is nu nog actueler dan ervoor en urgenter dan we verwachtten. De winkelpanden die nu enkel huurinkomsten genereren vanuit één retailer of horecazaak zien nu de omzet drastisch dalen. Nu kunnen eigenaren vaak eerder tegen een stootje dan de huurder zelf en is het een goede daad om huurder nu te ontzorgen door huuruitstel- of kwijtschelding aan te bieden. Je hebt niets aan een huurder die failliet gaat namelijk. De panden die multifunctioneel ingericht zijn door bijvoorbeeld de combinatie van horeca, kantoor en wonen spreiden hun risico en profiteren nu van huurinkomsten uit de andere functies. Een couranter winkelpand met mixed use invulling. 

Wat zijn mixed-use panden

Er is een prangende vraag aan kantoor, woning en hotels in grote binnensteden. Echter verdiepingen van winkelpanden worden nu vaak nog enkel gebruikt als opslag of staan gewoonweg leeg. We zien in deze prachtige panden vaak mooie parels als verdiepingen die op een hele andere manier gebruikt kunnen worden.

Steeds vaker worden winkelpanden herontwikkeld als mixed use object, waarbij alle verdiepingen gebruikt worden voor de verhuur. Waarbij de begane grond vaak voor horeca of retail en de verdiepingen als kantoor, woning of hotel. Op deze manier worden winkelpanden weer courant en stelt het de vastgoedeigenaar in staat om de afhankelijk van retail te reduceren.

De voordelen:

  • Futureproof winkelpand
  • Continue inkomenstroom die marktcomform is
  • Risico spreiden door meerdere huurders
  • Een courant pand voor (toekomstige) verkoop

Hoe dit bereiken?

Ten eerste dient er investeringsvermogen te zijn om het pand te kunnen optimaliseren. Ten tweede kennis en kunde. Welke functies passen het beste binnen het pand. Waar is er vraag naar en welke partijen zijn geïnteresseerd? Als je zelf geen kennis en kunde hebt van dit soort optimalisatietrajecten, dan is het verstandig om een projectorganisatie aan te stellen die het totale traject begeleidt. Van ontwerpt tot aan verhuur. Van het verzorgen van het creatieve concept, vergunningen en bouwplanning. JB Retail werkt samen met lokale partijen om dit soort trajecten te begeleiden. 

Tips & Tricks

Om je een beetje op weg te helpen met wat dan precies een multifunctionele (of: mixed-use) invulling is en hoe je dit aanpakt, geef ik hieronder meer informatie en enkele voorbeelden.

Voorbeelden

Bakkerstraat 13: Horeca & Wonen

Bakkerstraat 13

Mariaplaats 3a

Bakkerstraat 13

Steenweg 13:Retail & Boutique hotel

Steenweg 13

Neude 1 & 2: Horeca & Kantoor & Wonen

Neude 1 en 2

Creative Valley Utrecht CS: Kantoor, Retail, Horeca & Wonen

Creative Valley

Choorstraat 8: Kantoor & Wonen

Choorstraat 8

Lichte Gaard 2: Horeca en Bed & Breakfast

Lichte Gaard 2

Stadskasteel Drakenburg: Retail & Kantoor

Stadskasteel Drakenburg

Retail verandert – tijd voor optimalisatie

Onze ambitie is om van Utrecht de meest aantrekkelijke binnenstad van Utrecht te maken. Niet een winkelstad, maar een multifunctionele binnenstad. We geloven dat de traditionele winkelgebieden in de toekomst niet meer bestaan. Wonen, leven, werken, spelen, drinken en eten. Dat is wat Utrecht biedt!

Meer weten over mixed-use mogelijkheden?

Je kunt me bereiken op 030 889 8585 en jeroen@jbretail.nl

Door Jeroen Brouwer